Free Porn
xbporn
More
  HomeSihatLakukan Perkara Ini, Ianya Boleh Mengurangkan Risiko Tekanan Darah Tinggi Anda

  Lakukan Perkara Ini, Ianya Boleh Mengurangkan Risiko Tekanan Darah Tinggi Anda

  Kongsikan artikel ini

  Pilihan gaya hidup membuat semua perbezaan apabila ia berkaitan dengan darah tinggi tekanan atau hipertensi–suatu keadaan yang dihidapi berjuta-juta orang. Mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, “Hampir separuh daripada orang dewasa di Amerika Syarikat (47%, atau 116 juta) mempunyai hipertensi, ditakrifkan sebagai tekanan darah sistolik lebih daripada 130 mmHg atau tekanan darah diastolik lebih daripada 80 mmHg atau sedang mengambil ubat untuk hipertensi.” Walaupun terdapat faktor risiko tertentu seperti umur, sejarah keluarga dan etnik yang anda tidak boleh ubah, terdapat beberapa cara untuk membantu mencegah tekanan darah tinggi dengan tabiat yang sihat.

  Dr. Jacob Hascalovici MD, PhD Ketua Pegawai Perubatan menerangkan perkara yang perlu diketahui tentang hipertensi dan cara mengurangkan risiko.

  doktor mengukur tekanan darah pesakit dengan manset tekanan darah
  Shutterstock / megaflopp

  Dr. Hascalovici memberitahu kami, “Anda harus tahu bahawa ada kemungkinan untuk menghidap tekanan darah tinggi tetapi tidak menyedarinya. Itulah sebabnya pemeriksaan kesihatan yang kerap adalah sangat penting. Jika doktor anda tidak menyebut keputusan tekanan darah anda, anda harus bertanya tentang mereka secara khusus. Wanita, lelaki Afrika Amerika dan orang yang mengambil banyak natrium berada pada risiko yang lebih tinggi untuk mendapat tekanan darah tinggi.”

  Lelaki dengan masalah buah pinggang
  Shutterstock

  Dr Hascalovici menerangkan, “Tekanan darah tinggi boleh meletihkan anda, menyumbang kepada keletihan dan kesakitan sementara juga menjadikannya lebih berkemungkinan anda mengalami serangan jantung atau strok. Tekanan darah tinggi yang tidak dirawat juga boleh menyebabkan masalah dengan buah pinggang, jantung dan penglihatan.”

  menuang garam pada kentang goreng
  Shutterstock

  Menurut Dr Hascalovici, “Garam meningkatkan tekanan darah anda kerana ia menggalakkan badan anda untuk mengekalkan air, yang memberi lebih banyak tekanan pada urat anda. Cara makan biasa Amerika, malangnya, menjadikannya mudah untuk makan sedikit terlalu banyak garam. Mengurangkan pengambilan garam harian anda walaupun dengan secubit boleh membantu. Untuk membantu lebih banyak lagi, lakukan masakan anda sendiri apabila boleh, gunakan rempah berperisa dan bukannya garam dan elakkan daripada makanan yang diproses berat, makanan segera dan makanan bergaram apabila anda boleh.”

  The Klinik Mayo menyatakan, “Malah sedikit pengurangan natrium dalam food regimen boleh meningkatkan kesihatan jantung dan mengurangkan tekanan darah tinggi kira-kira 5 hingga 6 mm Hg.

  Kesan pengambilan natrium pada tekanan darah berbeza-beza di kalangan kumpulan orang. Secara umum, hadkan natrium kepada 2,300 miligram (mg) sehari atau kurang. Walau bagaimanapun, pengambilan natrium yang lebih rendah – 1,500 mg sehari atau kurang – sesuai untuk kebanyakan orang dewasa.”

  Wanita tertekan menarik rambutnya
  Shutterstock

  “Apabila anda tertekan, badan anda menghasilkan hormon untuk membantu menangani kemungkinan kecemasan atau apa sahaja yang menekan anda, bermakna jantung anda biasanya berdegup lebih laju, antara lain,” kata Dr. Hascalovici. “Dari masa ke masa, tekanan yang tinggi boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Bersenam, tidur, berkawan baik, melakukan perkara yang bermakna, dan mengambil masa yang tenang untuk melambatkan semuanya boleh membantu menguruskan tekanan. Sesetengah orang melakukan meditasi, mendapatkan urutan, berjalan-jalan di alam semula jadi, atau mengamalkan teknik minda-badan untuk menurunkan tahap tekanan mereka.”

  Wanita duduk di gimnasium dengan bola pilates merah jambu.
  iStock

  Menurut Mayo Clinic, “saiz pinggang adalah penting. Membawa terlalu banyak berat di sekeliling pinggang boleh meningkatkan risiko tekanan darah tinggi.

  Secara umum:

  • Lelaki berisiko jika ukuran pinggang mereka melebihi 40 inci (102 sentimeter).
  • Wanita berisiko jika ukuran pinggang mereka lebih besar daripada 35 inci (89 sentimeter).”

  Heather Newgen

  Heather Newgen mempunyai dua dekad pengalaman melaporkan dan menulis tentang kesihatan, kecergasan, hiburan dan perjalanan. Heather kini bekerja bebas untuk beberapa penerbitan. Baca lebih lanjut mengenai Heather

  Supply hyperlink

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read