Free Porn
xbporn
More
  HomeSihatInilah Yang Kolesterol Lakukan kepada Badan Anda

  Inilah Yang Kolesterol Lakukan kepada Badan Anda

  Kongsikan artikel ini

  Kolestrol ialah bahan berlilin dalam darah anda yang membantu membina sel yang sihat, tetapi terlalu banyak adalah berbahaya. Apa-apa tentang 200 mg/dL atau lebih tinggi dianggap sebagai risiko kesihatan dan walaupun kolesterol tinggi dikenali sebagai “pembunuh senyap” kerana selalunya tiada tanda dan keadaan biasa boleh membawa kepada masalah serius seperti strok atau penyakit jantung, anda boleh mencegahnya. Mendapatkan ujian darah rutin untuk memeriksa kolesterol anda sentiasa dinasihatkan dan pilihan gaya hidup seperti tidak merokok, bersenam 150 minit seminggu dan makan makanan yang sihat membantu mengekalkan tahap regular.

  Sean Marchese, MS, RN, seorang jururawat berdaftar di Pusat Mesothelioma dengan latar belakang dalam ujian klinikal onkologi dan lebih 20 tahun pengalaman penjagaan pesakit secara langsung yang berkongsi perkara yang boleh dilakukan oleh kolesterol kepada badan anda. 

  wanita berunding dengan doktor wanitanya
  Shutterstock

  Marchese menjelaskan, “Salah satu aspek kolesterol yang paling berbahaya ialah aterosklerosis, pembentukan plak dalam arteri. Tempat paling berbahaya ini boleh berlaku ialah arteri koronari, yang menghantar oksigen ke tisu jantung. Keadaan ini, dikenali sebagai koronari. penyakit arteri, adalah punca kematian nombor satu di AS”

  Lelaki dewasa dengan serangan jantung atau sakit jantung
  Shutterstock

  Marchese memberitahu kita, “Kolestrol tinggi merosakkan arteri dengan mencipta plak yang menghalang aliran darah dan menyekat penghantaran oksigen. Apabila ini berlaku pada arteri koronari yang memberi makan kepada jantung, jantung menjadi lemah dan tidak lagi mengepam darah dengan cekap. Sakit dada adalah tanda paling awal. serangan jantung yang ditandakan oleh tisu jantung yang mereput akibat kekurangan oksigen.”


  lelaki memegang punya dan mengalami sakit kepala, sakit, migrain
  Shutterstock

  “Selain serangan jantung, aterosklerosis mengurangkan keupayaan jantung untuk mengepam darah melalui badan,” kata Marchese. “Ini memudahkan darah membeku sama ada dalam urat jauh atau dalam jantung itu sendiri. Gumpalan boleh bergerak ke paru-paru dan membentuk embolisme pulmonari, yang ditandakan oleh sesak nafas atau batuk, yang menyekat oksigen kepada badan dan boleh membawa maut. Gumpalan yang bergerak ke otak akan mengehadkan darah ke tisu otak yang penting dan menyebabkan strok iskemia, yang membawa kepada kehilangan fungsi kekal atau kematian jika tidak dirawat dengan segera.”

  tekanan darah tinggi
  Shutterstock

  Menurut Marchese, “Kolesterol tinggi juga boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Apabila plak terkumpul di dalam arteri, ia menjadi kaku dan sempit, dan aliran darah menjadi terhad. Jantung anda mesti bekerja lebih keras untuk menggerakkan darah melalui badan. Usaha tambahan ini meningkatkan tekanan dalam arteri dan boleh melemahkan dinding saluran darah dari masa ke masa.”

  Kaki bengkak
  Shutterstock

  Marchese berkongsi, “Paras kolesterol tinggi yang kronik merosakkan saluran darah di seluruh badan dan boleh membawa kepada penyakit arteri periferal. Keadaan ini menyebabkan badan anda lebih sukar untuk menggerakkan darah melalui lengan atau kaki anda. Penyakit arteri periferal boleh menyebabkan kekejangan di seluruh anggota yang terjejas. , yang mungkin hilang semasa anda berdiri atau berjalan.Tanda klasik PAD ialah pengekalan cecair atau edema kerana ia menjadi lebih sukar bagi vena periferi untuk membersihkan cecair dan darah keluar dari kaki.PAD juga boleh menyebabkan trombosis vena dalam, sejenis bekuan yang sering membawa kepada embolisme pulmonari atau strok.”

  Heather Newgen

  Heather Newgen mempunyai dua dekad pengalaman melaporkan dan menulis tentang kesihatan, kecergasan, hiburan dan perjalanan. Heather kini bekerja bebas untuk beberapa penerbitan. Baca lebih lanjut mengenai Heather

  Supply hyperlink

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read