Free Porn
xbporn
More
  HomeSihatCara Makan Cara Anda untuk Kesihatan Yang Lebih Baik Menurut Doktor

  Cara Makan Cara Anda untuk Kesihatan Yang Lebih Baik Menurut Doktor

  Kongsikan artikel ini


  Jika cerita ini menarik minat anda, kemungkinan besar anda sudah tahu bahawa makanan yang anda makan memberi kesan kepada badan anda. Makan adalah peluang terbaik anda untuk menjaga kesihatan anda kerana, anda melakukannya setiap hari, tiga atau lebih kali sehari. Ia mudah, dan hampir automatik, tidak seperti bersenam.

  Apa yang tidak begitu mudah ialah membuat pilihan makanan yang betul antara ratusan pilihan dalam peti sejuk dan pantri, kedai runcit dan restoran kami. Itulah sebabnya rancangan makan, menu dan senarai susun atur boleh sangat membantu dalam membimbing kita ke arah kesihatan yang lebih baik.

  Dalam bukunya yang paling laris Makan untuk Mengalahkan Penyakit: Sains Baharu Bagaimana Badan Anda Boleh Menyembuhkan Sendiridoktor-saintis Dr William W. Li, MDmembentangkan strategi yang dipanggil rangka kerja 5 x 5 x 5 yang menyediakan pembaca dengan struktur untuk menambah makanan berfaedah ke dalam food plan mereka dan bukannya memotong makanan.

  “Lima sistem pertahanan membentuk tonggak utama kesihatan anda dan setiap sistem dipengaruhi oleh food plan,” kata Dr. Li, yang TED Talknya, “Bolehkah Kita Makan untuk Menghapuskan Kanser,” telah menerima 11 juta tontonan. “Rangka kerja 5 x 5 x 5 ialah strategi untuk menyokong lima sistem pertahanan kesihatan badan anda dengan bekerja sekurang-kurangnya lima makanan yang menyokong kesihatan anda sudah suka makan lima kali makan dan peluang snek sehari.”

  5 Sistem Pertahanan Kesihatan

  Berikut ialah lima sistem pertahanan kesihatan dan beberapa makanan biasa yang menjadikannya lebih kuat. Pilih sekurang-kurangnya satu makanan daripada setiap kategori pertahanan untuk dimakan setiap hari, kata Dr Li. (Perhatikan bahawa banyak makanan menyokong pelbagai sistem pertahanan.)

  luka panas melecur di tangannya.
  Shutterstock

  Angiogenesis adalah proses yang digunakan oleh tubuh kita untuk membesar dan mengekalkan saluran darah. Sistem angiogenesis yang sihat ialah mekanisme pertahanan yang mengawal di mana saluran darah harus tumbuh dan boleh memotong bekalan darah ke tumor, menurut Dr Li. Makanan tertentu boleh membantu sistem angiogenesis anda kekal dalam keadaan homeostasis yang sihat. “Anda boleh makan untuk menghilangkan kanser, membesarkan saluran untuk memberi makan kepada jantung anda, dan mengelakkan penyakit maut hidup lebih lama, lebih sihat,” dia cakap.

  Makanan sokongan terbaik: badam, epal, beri, brokoli, kubis, ayam (daging gelap), kayu manis, coklat gelap, teh hijau, akar licorice, minyak zaitun, limau gedang merah jambu, pistachio, wain merah, soya, tomato, tuna, tembikai dan banyak lagi.

  wanita yang mengalami kecederaan lutut
  Shutterstock

  Badan anda sentiasa membina semula. Dikuasakan oleh lebih daripada 750,000 sel stem di seluruh sumsum tulang, paru-paru, hati, dan hampir setiap organ, badan anda menjana semula dirinya setiap hari. Sesetengah makanan menggerakkan sel-sel tersebut untuk menjana semula. Makanan lain boleh membunuh sel stem maut yang mencetuskan pertumbuhan kanser.

  Makanan Sokongan Terbaik: kulit epal, arang artik (dan sumber lain minyak ikan yang baik), barli, teh hitam (dan teh hijau), beri, lobak merah, saderi, kopi, buah kiwi, bawang, kacang tanah, kentang ungu, salad daun merah, salmon, bayam , Swiss chard, kunyit, walnut, bijirin penuh dan banyak lagi.

  Pandangan separa wanita memegang kertas membuat usus besar pada latar belakang kelabu.
  Shutterstock

  Mikrobiom usus kita ialah sistem pertahanan utama kerana “ia mengawal sistem imun kita, mempengaruhi angiogenesis, dan juga membantu menghasilkan hormon yang mempengaruhi otak kita,” kata Dr. Li. Tetapi sistem boleh menjadi tidak seimbang dengan cepat. Gangguan mikrobiom usus yang dicetuskan oleh corak pemakanan yang tidak sihat, faktor persekitaran dan penggunaan antibiotik telah dikaitkan dengan keadaan kesihatan yang serius seperti obesiti, sindrom metabolik, diabetes jenis 2 dan banyak lagi. Satu cara untuk membantu menyokong mikrobiom kami ialah makan makanan yang kaya dengan mikrob.

  Makanan Sokongan Terbaik: aprikot, arugula, beri biru dan beri lain, brokoli, kubis, kembang kol, sayur kolard, coklat gelap, biji rami, kale, kimchi, cendawan, oren, biji labu, wain merah, sauerkraut, kunyit, antara lain.

  wanita selaran matahari
  Shutterstock

  “DNA kami mempunyai mekanisme pembaikan yang mengejutkan yang melindungi kami daripada kerosakan yang disebabkan oleh sinaran mataharibahan kimia, tekanan, kurang tidurdan tabiat pemakanan, antara penghinaan lain,” kata Dr. Li. “Makanan tertentu boleh mendorong DNA untuk memperbaiki dirinya sendiri manakala yang lain menghidupkan gen yang membantu, mematikan yang berbahaya dan memanjangkan telomer kita, yang melindungi DNA kita.”

  Makanan Sokongan Terbaik: mentega badam, selasih, beri, bluefish, bok choy, kembang kol, kopi, biji rami, limau gedang, teh hijau, kangkung, kacang macadamia, mangga, nektarin, minyak zaitun (EVOO), tiram, plum, salmon, sardin, soya, strawberi , tuna, kunyit, walnut, antara lain.

  wanita sakit meniup hidung ke dalam tisu
  Shutterstock

  The sistem imun adalah seperti pedang bermata dua. Ia menghasilkan sekumpulan sel yang keluar dan mempertahankan kita daripada selesema biasa dan jangkitan mudah lain serta ancaman serius seperti virus COVID-19. Sebaliknya, apabila sistem imun terus menyerang walaupun anda tidak sakit atau cedera, ia boleh menyebabkan apa yang dikenali sebagai keradangan kronik gred rendah yang boleh merosakkan tisu kita dari semasa ke semasa. Jenis makanan yang betul boleh menyokong keupayaan sistem imun anda untuk menentang penyakit semasa mengurangkan keradangan yang merosakkan.

  Makanan Sokongan Terbaik: bawang putih tua, epal, arugula, endive Belgium, beri, brokoli rabe, teh chamomile, ceri, biji chia, cili lada, cranberi, coklat gelap, terung, biji rami, teh hijau, kimchi, kangkung, sayur sawi, minyak zaitun (EVOO ), delima, wain merah, sauerkraut, cendawan shiitake, strawberi, Swiss chard, kunyit, lobak, cendawan butang putih, antara lain.

  Untuk menggunakan rangka kerja 5 X 5 X Dr. Li, pilih makanan kegemaran anda daripada senarai di atas. Kemudian pilih lima makanan untuk dimakan setiap hari, pastikan setiap satu menyokong sekurang-kurangnya satu sistem pertahanan. Selain itu, pastikan anda merangkumi semua lima sistem merentas lima pilihan makanan ini. Anda boleh makan kesemua lima makanan yang telah anda pilih untuk hari itu sebagai sebahagian daripada satu hidangan atau tersebar melalui semua lima hidangan dan makanan ringan atau majlis makan lain sepanjang hari itu. “Pastikan anda mendapat kesemua lima makanan setiap hari,” kata Li. Itu akan menjamin bahawa anda membuat langkah yang jelas ke arah meningkatkan kesihatan anda.  Supply hyperlink

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read