Free Porn
xbporn
More
  HomeSihatApa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Anda Makan Selepas Jam 7 Malam...

  Apa Berlaku Kepada Badan Anda Apabila Anda Makan Selepas Jam 7 Malam Setiap Hari

  Kongsikan artikel ini

  Idealnya adalah apabila anda pulang dari kerja dan mempunyai banyak masa untuk berkumpul bersama keluarga atau menikmati  hidangan yang lazat secara sendiri, atau rakan terdekat anda pada waktu makannya.  Seterusnya anda punya masa lagi untuk berehat sambil menikmati beberapa episod rancangan kegemaran pada malam hari,

  Tetapi walaupun senario ini mungkin mewakili keadaan yang very best, realitinya ialah kehidupan tidak selalu berjalan seperti itu. Kadang-kadang anda akhirnya bekerja lewat, atau jadual makan malam anda menjadi terlalu sibuk untuk menyediakan makan malam awal di atas meja.

  Jika anda mempunyai kebiasaan makan lewat malam secara tetap, anda mungkin bertanya bagaimana atau sama ada rutin ini boleh memberi kesan kepada kesihatan anda.

  Dikatakan bahawa makan pada waktu petang boleh menjadi “buruk untuk anda,” dengan konsensus umum pada masa yang sesuai untuk mengambil gigitan terakhir anda untuk hari yang biasanya jatuh di suatu tempat lebih kurang jam 7.00 malam—tetapi adakah itu benar?

  Kami berbincang dengan beberapa pakar weight loss program untuk mengetahui apa yang boleh dilakukan oleh makan lewat malam kepada badan anda. Yang menghairankan, jawapan mereka mendedahkan kedua-dua kebaikan dan keburukan! Teruskan membaca untuk mengetahui tentang perkara yang berlaku kepada badan anda apabila anda makan selepas jam 7 malam setiap hari.

  wanita makan yogurt dengan raspberi
  Shutterstock

  Menurut Lauren Manaker, MS, RDN, LDN, CLECdan pengarang Buku Masakan Ibu Kehamilan Kali Pertama dan Menyuburkan Kesuburan Lelaki makan snek yang sihat pada waktu petang boleh membantu mereka yang mengalami komplikasi kesihatan tertentu.

  “Bagi orang yang mempunyai diabetes jenis 1 atau kebimbangan penyimpanan glikogen, makan snek sebelum tidur boleh membantu orang ramai mempunyai kawalan glukosa darah yang lebih baik,” kata Manaker.

  lelaki makan lebihan pizza sebagai snek lewat malam
  Shutterstock

  Manakala a snek waktu malam atau makan malam lewat mungkin lebih mudah jika anda mempunyai hari yang sibuk, sesetengah pakar weight loss program memberi amaran bahawa ia boleh menyebabkan lebih banyak penambahan berat badan di sekitar kawasan perut anda.

  “Untuk mengurangkan lemak perut, anda mungkin mahu elakkan snek waktu malam,” kata Trista Terbaik, MPH, RD, LDdan perunding untuk Baki Satu Suplemen. “Ini lebih daripada sekadar tidak pergi ke pantri atau peti sejuk pada waktu malam selepas makan malam. Saya telah mendapati dengan beberapa pelanggan bahawa meminta mereka makan hanya apabila matahari terbenam telah membolehkan mereka mengalami penurunan berat badan, khususnya jenis yang berkeliaran. perut.”

  Anda mungkin tertanya-tanya mengapa makan hanya pada waktu siang boleh membantu dengan lemak perut. Finest percaya ini disebabkan oleh dua komponen utama.

  “Untuk satu, makan berdasarkan cahaya siang mengurangkan tempoh makan anda daripada kira-kira 15 jam kepada hanya 12 jam,” katanya. “Selain itu, makanan yang biasanya anda makan selepas gelap apabila anda hanya berasa snek adalah lebih padat kalori dan biasanya sarat dengan gula atau karbohidrat ditapis, yang cenderung membawa kepada lemak perut secara khusus.”

  lelaki makan lewat malam di pejabat
  Shutterstock

  Finest juga menyatakan bahawa makan lewat atau tepat sebelum tidur berpotensi menimbulkan gejala GERD berasa lebih teruk atau lebih sengit.

  “Asid perut boleh kelihatan lebih teruk pada waktu malam kerana anda telah makan sepanjang hari, dan usus anda mula perlahan dalam penghadaman pada waktu petang, dan makan lewat petang boleh memburukkan lagi keadaan ini, tanpa mengira kualiti atau kuantiti makanan yang anda makan,” katanya.

  Ini juga ada kaitan dengan hakikat bahawa anda kurang berkemungkinan melakukan banyak pergerakan pada waktu malam.

  “Anda lebih cenderung untuk tidak aktif atau berbaring di belakang anda, yang boleh menyebabkan asid dalam usus naik ke esofagus, “jelas Finest.

  tidak tidur lenaShutterstock

  Ia boleh mengecewakan untuk berbaring untuk tidur malam yang nyenyak hanya untuk bangun di tengah-tengah tidur anda dan mengganggu kitaran REM anda. Malangnya, makan lewat pada waktu malam mungkin memainkan peranan dalam gangguan ini.

  Information menunjukkan bahawa orang yang makan lebih dekat dengan katil mungkin dikaitkan dengan bangun malam pada waktu malam, terutamanya jika dalam masa tiga jam sebelum tidur, “kata Manaker.

  Dengan itu, makan sebelum jam 7 malam boleh membantu kerana ia memberi tubuh anda masa yang cukup untuk merehatkan badan dan mencerna apa yang telah anda makan sebelum terkena jerami.

  makan stik
  Shutterstock

  Walaupun terdapat segelintir kesan sampingan yang lebih negatif, namun pengambilan makan malam secara lewat boleh mempunyai beberapa faedah juga, terutamanya jika anda suka bersenam menjelang lewat malam.

  Mengikut Rachel Positive, RDN kaunselor makan intuitif, dan pengasas Kepada Pemakanan Pointe, makan pada waktu lewat boleh memberi manfaat terutamanya untuk otot anda, membolehkan kecenderungan mereka untuk pembaikan dan ketahanan semasa melakukan aktiviti senaman.

  “Terutama bagi mereka yang bersenam pada waktu lewat begini dan untuk atlet, glikogen berkurangan dengan cepat. Jadi memulihkan tahap glikogen otot anda dengan makanan akan membantu menyokong tenaga untuk keesokan paginya,” kata Positive. “[Eating late in the evenings] boleh membantu merangsang sintesis protein otot juga, yang menyokong pembinaan semula dan pemulihan otot,” sambungnya.

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read