Free Porn
xbporn
More
  HomeSihat5 Tanda Jantung Anda "Tersumbat Dengan Plak"

  5 Tanda Jantung Anda “Tersumbat Dengan Plak”

  Kongsikan artikel ini

  Penyakit arteri koronari adalah jenis penyakit jantung yang paling biasa yang menjejaskan lebih 20 juta orang dewasa AS, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Keadaan ini berlaku apabila pembentukan plak berlaku di dinding arteri dan menghalang aliran darah ke jantung. Mengetahui tanda-tanda dan cara membantu mencegah CAD boleh menjadi masalah hidup atau mati dan Makan Ini, Bukan Itu! Kesihatan bercakap dengan Eric StahlPakar Kardiologi Bukan Invasif MD di Hospital Universiti Staten Island yang berkongsi perkara yang perlu diketahui tentang pembentukan plak dan gejala yang tidak boleh diabaikan. Teruskan membaca—dan untuk memastikan kesihatan anda dan kesihatan orang lain, jangan ketinggalan Tanda Pasti Anda Sudah Menghidapi COVID.

  Doktor Periksa Tekanan Darah Pesakit Lelaki
  Shutterstock

  Dr Stahl menerangkan, “Aterosklerosis ialah proses di mana deposit lemak atau pembentukan plak di dinding arteri. Apabila plak terkumpul, arteri mengeras dan menyempit, mengehadkan keupayaan mereka untuk menghantar darah ke organ yang berbeza. Aterosklerosis adalah proses sepanjang hayat yang bermula pada dekad kedua dan ketiga kehidupan dan paling banyak terjejas oleh kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, merokok dan diabetes. Mengehadkan faktor risiko ini adalah cara terbaik untuk mencegah aterosklerosis.”

  lelaki makan burger
  Shutterstock

  Dr. Stahl memberitahu kita, “Apabila aterosklerosis berkembang, pengubahsuaian gaya hidup boleh melambatkan perkembangan dan, dalam beberapa kes, membalikkannya. Berhenti merokok adalah faktor risiko paling penting yang boleh diubah suai untuk aterosklerosis. Mengikuti weight loss plan sihat jantung, seperti weight loss plan Mediterranean, menurunkan berat badan jika obes, dan meningkatkan aktiviti fizikal perlu dilaksanakan juga. Jika perubahan ini tidak mencukupi, ubat-ubatan harus dimulakan untuk menurunkan kolesterol dan tekanan darah, dan merawat diabetes. Jika tidak dirawat, aterosklerosis boleh berkembang dan membawa kepada serangan jantung, strok atau penyakit arteri periferal (PAD).”

  Pasukan profesional penjagaan kesihatan melihat x-ray paru-paru pesakit.
  iStock

  “Kalsifikasi arteri koronari (CAC) boleh dikira dengan melakukan imbasan CT bukan kontras jantung. CAC ialah penanda pengganti aterosklerosis dan boleh meramalkan kejadian penyakit kardiovaskular aterosklerotik pada masa hadapan,” kata Dr. Stahl.

  closeup tangan doktor memegang sampel darah untuk kolesterol
  Shutterstock

  Menurut Dr. Stahl, “Paras kolesterol yang tinggi, terutamanya lipoprotein berketumpatan rendah (LDL), trigliserida atau lipoprotein (a) secara langsung menyumbang kepada perkembangan aterosklerosis. Lebih banyak plak lemak akan terkumpul apabila paras ini meningkat dari semasa ke semasa. Nilai makmal ini sepatutnya diperiksa dengan kerap dan dirawat jika dinaikkan.”

  tanda tidak merokok
  Shutterstock

  Dr. Stahl berkongsi, “Banyak bahan kimia toksik yang disedut dengan merokok menyumbang kepada aterosklerosis. Merokok adalah faktor risiko penyakit jantung yang boleh diubah suai yang paling penting kerana ia terkenal menyebabkan pembentukan plak.”

  Doktor kacak berkot makmal menggunakan komputer tablet di klinik.
  Shutterstock

  Dr Stahl berkata, “Sindrom metabolik dan komponen individunya adalah faktor risiko utama untuk perkembangan aterosklerosis. Kolesterol tinggi, diabetes, lilitan pinggang yang besar atau obesiti, dan hipertensi membentuk sindrom metabolik. Jika ada, aterosklerosis berkembang dengan lebih cepat.”

  Wanita muda yang mengalami masalah pernafasan berhampiran tingkap di dalam rumah.
  Shutterstock

  Dr. Stahl menyatakan, “Apabila aterosklerosis berkembang dan arteri menyempit, orang akhirnya akan mula merasakan gejala. Sakit dada, sesak nafas, dan keletihan adalah gejala yang menunjukkan penyempitan yang ketara pada arteri koronari mereka.”

  Lelaki dewasa dengan serangan jantung atau sakit jantung
  Shutterstock

  “Atherosclerosis bukan sahaja menjejaskan bahagian tertentu badan,” Dr Stahl mendedahkan. “Jika terdapat bukti pembentukan di satu kawasan, aterosklerosis telah berkembang di seluruh badan. Atas sebab ini, mereka yang pernah mengalami strok sebelum ini atau mengalami stenosis karotid atau penyakit arteri periferal, berisiko lebih tinggi untuk mendapat serangan jantung.”

  Heather Newgen

  Heather Newgen mempunyai dua dekad pengalaman melaporkan dan menulis tentang kesihatan, kecergasan, hiburan dan perjalanan. Heather kini bekerja bebas untuk beberapa penerbitan. Baca lebih lanjut mengenai Heather

  Supply hyperlink

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Must Read